Els acompanyants vetllem per la seguretat, l’harmonia i l’equilibri en l’entorn per facilitar el lliure desenvolupament dels infants. El nostre treball es caracteritza per un acompanyament respectuós i conscient per tal d’observar i atendre les necessitats dels nens i nenes. A través de l’observació i la preparació d’ambients o propostes d’activitat, acompanyem a els infants en el seu procés de desenvolupament i aprenentatge amb un acompanyament emocional lliure de judicis.

Es tracta de procurar un acompanyament el màxim de respectuós amb els processos individuals i únics de cada infant, atenent les seves necessitats bàsiques d’acceptació incondicional (lliure de judici), de llibertat per experimentar diferents situacions amb autonomía i autoregulació i de límits clars que ofereixen un marc de seguretat i comprensió.

Per complir amb aquestes condicions, l’adult que acompanya l’infant en el projecte, ha de trobar-se en un procés personal de creixement i de consciència i ha de tenir una posició d’empatia, tolerància i no judici davant les situacions que es donen en els espais amb els infants i amb les seves famílies.

Formem un grup professional que treballa en equip, cada un amb els seus dons i qualitats al servei del projecte

Izaskun Mejías Busto.

Des de petita, he estat una persona inquieta i curiosa. La meva vida, està plena de vivències i experiències d’allò més variades. Des que vaig conèixer que un altre tipus d’educació era possible, la meva visió de la vida va donar un gir radical. Vaig començar a investigar en el camp de l’educació lliure, en una mena d’acompanyament diferent, un acompanyament més respectuós amb els ritmes individuals de cada nen/ a. Fa ja més de 20 anys que acompanyo i comparteixo moments amb infants i joves de diferents edats i en diferents àmbits de l’educació. La majoria de les vegades i pel context en el qual em trobava ha estat difícil realitzar-lo en coherència amb la meva manera de sentir, encara que sempre he intentat posar el meu granet de sorra i donar aquest enfocament respectuós.

L’art, forma part de mi. Volia utilitzar aquest recurs com a eina pedagògica donada la meva trajectòria professional i per això em vaig especialitzar en il·lustració.

Una altra passió que em defineix, és el món. M’encanta viatjar i he recorregut països on he viscut experiències que m’han ensenyat a veure la vida sota un prisma diferent ampliant el meu punt de vista i a col·laborar i a conèixer alguna escola i el seu funcionament.

En l’actualitat, també treballo com a educadora mediambiental en diferents escoles amb l’associació mediambiental La Sinia. Tinc una especial sensibilitat cap a la naturalesa i els animals.

Sóc co-fundadora i coordinadora pedagògica del projecte,  psicomotricista titulada per la Associació per a l’Expressió i la Comunicació, pertanyent a l’associació europea d’escoles de formació en pràctica psicomotriu. On alguns dels meus formadors, han tingut l’honor de treballar al costat de Bernard Aucouturier.

He tingut la sort de conèixer de prop el projecte educatiu La Caseta de Barcelona tot un referent per a mi amb qui he fet diferents formacions en Educació Lliure, he participat en diferents seminaris i trobades sobre educació amb la Fundació Claudio Naranjo, he conegut l’Educació Creadora d’Arno Stern, he realitzat diferents formacions en educació viva y en l’acompanyament de la lectura i l’escriptura especialitzada en cicle infantil i primer cicle de primària, així com de matemàtiques manipulatives, he compartit experiències, inquietuds, dubtes, amb altres persones i projectes d’aquest tipus…

I sobretot, sento que aquest camí que he triat, és un camí de creixement personal continu. Un caminar apassionant al qual dono les gràcies.

Gloria Monteagudo Robledo.

El camí que m’ha portat fins la Tribu va començar per la part més formal. Sóc Mestra d’Educació Infantil i, durant uns anys vaig estar treballar a Llar d’Infants, tant d’Educadora com de Directora. Durant aquell temps vaig aprendre molt i vaig començar a captar que hi havia altres maneres d’entendre l’educació.

Al 2012 abandono el camí recorregut i em centro en els estudis de psicopedagogia (sóc Llicenciada en psicopedagogia per la UOC). 

Alhora va creixent en mi  la inquietud de crear algún tipus de centre que doni una resposta a les necessitats dels infants i les seves famílies diferent a la que havia vist fins el moment. Em començo a formar en Educació Viva amb el CRAIEV  (formació d’Introducció a l’Educació Viva, Recursos pedagògics…) i em trobo a Izaskun, amb les mateixes inquietuds que jo. 

La Tribu es comença a gestar i, per tal de conèixer en la pràctica la teoria de l’educació lliure i respectuosa, m’apropo al Submarí Lila, gran referent per a mí i amb qui he pogut fer altres  formacions. 

Al setembre del 2014 comença el primer curs de la Tribu i jo aporto el meu granet de sorra per poc temps, ja que al 2015 neix la meva filla i m’aparto del projecte durant un parell d’anys per poder dedicar-me a la seva criança i la de un altre infant de la mateixa edat des de casa.

La formació i el treball personal a través de diverses teràpies és continuada, ja que per estar Present i per aportar tot el que volem a aquest projecte pensem que el reciclatge i el creixement personal és imprescindible. 

Roger Molina Bovè.

La meva trajectòria professional i vocacional segurament es va començar a encaminar molt abans de que en fos conscient; les relacions de la infància, l’esport en jocs d’equip, la diversitat de gent al meu voltant, voluntariats, grups d’infants…van servir per teixir-me un futur que va afilar l’agulla als 21 anys al decidir estudiar Treball Social a la URV de Tarragona.

Empatia, mirada amable, amb intuïció són algunes de les capacitats i virtuts que tinc en aquesta època. Durant els 10 anys d’acompanyant a menors a CRAE’s de Reus vaig desenvolupar un amor immens per la infància i per les famílies; ser observador privilegiat de les seves històries i la seva capacitat de superació són lliçons de vida. La sensibilitat i la humilitat van ser 2 potes en el meu acompanyament tant a infants com a adulats i que ja formen part de la meva mirada.

Gràcies a l’oferiment de les noies fundadores de La Tribu del Gaià em vaig lligar al projecte als 5 mesos de posar-se aquest en marxa. La Formació d’Educació Viva (Xicalla, BCN) va significar re-néixer, i la certesa de voler mirar l’ànima de les persones i, sobretot, la meva pròpia. Experimentar l’infant que porto dins m’ha permès observar als infants amb més claredat i menys interferències.

Formar-me en Especialista en Pedagogia Sistèmica i després iniciar-me en el mon de les Constel·lacions Familiars és, per ara, la cirereta del pastís. La sistèmica com a manera d’entendre la vida, com a pedagogia de vida, m’ha servit per a poder aprofundir en qui soc, des dels meus orígens fins a dia d’avui. Fer un treball d’investigació de les meves arrels, seguit d’un treball profund de reconeixement, d’acceptació i de reconciliació m’ha portat a emprendre el camí de l’agraïment. Aquesta experiència personal és una nova llavor en el meu procés d’acompanyar tant a infants, famílies, persones o grups. Poder mirar amb amor al meu sistema em permet poder mirar amb amor al sistema dels altres i aquesta és la meva tasca: mirar amb bons ulls per a que cada un/a senti el permís per desenvolupar les seves capacitats que el duran a l’èxit que la vida li té reservat, reconèixer als infants com a sers complerts i observar-los en la seva grandesa i abundància.

Afegiré en el meu procés la invitació que fem a famílies amb “Tarannà -criar des de l’abundància-” tarannacrianzayeducacion.wordpress.com ; un projecte molt bonic iniciat amb una gran amiga i que està al servei de les famílies, oferint un espai de reflexió, experimentació i reconeixement.

Continuar transitant el camí del treball personal és un regal de la vida, al que estic profundament agraït.