La línia pedagògica de la Tribu beu de diverses fonts, basant-se en diferents referents i experiències dins d’un marc de flexibilitat, respectant la diversitat, i oberta a noves perspectives. Proporcionem un entorn on el nen i la nena puguin ser, expressar-se, compartir i créixer de forma individual i grupal dins d’un entorn natural i democràtic.
La Tribu del Gaià és un projecte basat en una pedagogia activa encaminada a desenvolupar l’esperit crític i la creativitat. Una pedagogia activa on les criatures són les principals protagonistes de l’activitat i el joc, en un espai on el material està al seu abast i adaptat a les seves necessitats perquè puguin desenvolupar aquesta autonomia i ser capaces de dirigir el seu aprenentatge. Per a això necessiten sentir-se segurs, reconeguts i vinculats.

El nostre projecte ofereix un entorn d’aprenentatge que atén les individualitats i que fuig d’una educació normalitzada i generalista on la institució marca constantment allò que ha de fer l’infant i el temps en què ho ha de fer. És d’aquesta manera com les nenes i els nens es converteixen en els protagonistes del propi procés d’aprenentatge. Escoltar les seves necessitats, ser conscient de les seves capacitats i dels seus límits, sentint que les seves frustracions i alegries són acollides, aconseguim que l’infant no perdi la connexió amb sí mateix, amb el propi interior. Que tinguin temps, material al seu abast, confiança i llibertat els permet trobar solucions creatives als seus problemes del dia a dia o del joc.
Cada infant és un ésser únic, especial, amb habilitats i processos igual d’únics, per això a la Tribu del Gaià creiem que és essencial un acompanyament on aquesta autenticitat pugui créixer al seu ritme, amb el respecte del qual són mereixedors. Així els transmetem seguretat, confiança en ells mateixos, un punt de referència no directiva que no forçarà els propis aprenentatges, tot establint els límits necessaris per arribar al bon funcionament del grup.

Donem molta importància al moviment, i per això, amb la pràctica psicomotriu Aucouturier, acompanyem a les criatures en el seu joc espontani. És una pràctica que se centra en les potencialitats de cada infant, s’interessa per allò que s’és i se sap fer segons el moment maduratiu i afectiu de cada criatura. A la sala de psicomotricitat es crea un ambient que permet que les criatures experimentin i evolucionin des de tots els seus àmbits de desenvolupament i aprenentatge.
Un altre punt important per al nostre projecte és la pedagogia sistèmica. Des de la seva perspectiva, se’ns convida a veure tant allò que observem com allò que amaguem i a estar cadascú en el seu lloc per a poder educar. Ens agrada saber que la família ocupa el primer lloc en l’educació dels seus fills/es i l’escola continua i complementa aquesta tasca educativa.
Bases de la pedagogia sistèmica són com mirar la criatura, com entendre el seu moviment i com acompanyar-la en el seu creixement. Se centra en el vincle i la relació des d’una actitud de reconeixement, respecte i agraïment a la família. Mirar amb bons ulls el sistema, sigui com sigui, és la manera infal·lible que tenim de donar permís a l’infant de portar la seva família a l’aula.
El gran repte per La Tribu és fer que la família, des del seu lloc, senti que forma part del creixement del fill/a, la cooperació entre els dos sistemes és bàsic per a què la criatura tingui el permís absolut de poder ser qui és. La Tribu és el lloc on es facilita a l’infant reconèixer els seus orígens i els seus propis talents per assegurar-nos que s’encaminarà cap a l’èxit que la vida li té preparat.

A La Tribu destaquem també els rituals, ja que creiem que aporten a les criatures estructura, ordre i seguretat, sobretot en edats tan primerenques. Els ajuda a saber què ve després per exemple, quan el temps és alguna cosa que encara no entenen de la manera que ho fem els adults. Són una sèrie d’accions que duem a terme carregades d’un simbolisme especial per a honrar, celebrar, acomiadar, atreure, tancar i obrir etapes o cicles… en diferents moments de la nostra vida.
Cada dia ens diem Bon dia o ens acomiadem tot junts atorgant protagonisme a aquests moments del dia i a aquells qui formem part de la Tribu. Ritualitzant els canvis d’estació i els aniversaris dels infants ajudem a fer que prenguin consciència del pas del temps tenint la natura com a referent.
Donar la Benvinguda als nous membres d’aquesta família que és la Tribu amb un ritual i Celebrar tot el que ens han deixat, amb gratitud i amor, quan marxen són característiques del nostre projecte, influenciats per la pedagogia Sistèmica.
You must be logged in to post a comment.